top of page

FelV (Feline Leukemie Virus)

Onze volwassen katten worden getest op FIV en FelV. Maar wat is FelV? En wat betekent het als een kat positief getest wordt?

 

Wat is het?

Het Feline Leukemie Virus, afgekort FeLV is een virus dat net als FIV wereldwijd voorkomt bij katten. FeLV behoort zelfs tot dezelfde virusfamilie als FIV (Retroviridae). Het virus tast het immuunsysteem van katten aan en kan kwaadaardige tumoren veroorzaken. Een kat die besmet raakt met het virus heeft ongeveer 40% kans dit te overwinnen, afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Als de kat dit virus niet overwint zijn ze blijvend besmet en heeft de kat een grote kans op het krijgen van ernstige ziektes met de dood tot gevolg. Er wordt geschat dat 70 tot 90 procent van alle blijvend geïnfecteerde katten overlijdt binnen twee à drie jaar nadat de infectie ontdekt is.

Wat zijn de symptomen?

Aangezien het virus de weerstand van de kat aantast zijn de symptomen die gezien worden zijn het gevolg van de ziekte:

  • Verlies van eetlust

  • Geleidelijk gewichtsverlies

  • Slechte vacht conditie

  • Vergrote lymfeklieren (leukemie)

  • Aanhoudende koorts

  • Bleke slijmvliezen (tandvlees, oog)

  • Ontsteking van het tandvlees (gingivitis) en mond (stomatitis)

  • Infecties van de huid, de urineblaas, en de bovenste luchtwegen

  • Aanhoudende diarree

  • Verandering in gedrag en evt. andere neurologische aandoeningen

  • Oogafwijkingen

  • In catteries, abortus van kittens en/of andere geboorteafwijkingen

Hoe vindt de besmetting plaats?

Katten geinfecteerd met FeLV scheiden het virus uit door middel van lichaaamsvloeistoffen, dus via speeksel, neusuitvloeiing, bloed, urine en ontlasting. De meeste besmettingen treden op door vechten (nog een zeer goede reden waarom wij castratie verplichten) en door intensief sociaal contact. Ook kan een moederpoes het virus aan haar kittens overdragen.

Het virus overleeft het niet lang buiten het lichaam van de kat, naar verwachting slechts enkele uren.

Hoe wordt er op FelV getest?

Er kan worden getest door middel van een Snaptest. Deze snaptest kan echter een vals-positief resultaat geven. Indien een kat positief getest wordt bij ons, zullen wij een uitgebreide bloedtest doen om te zien of de kat daadwerkelijk positief is. Het is niet verstandig een kat onder de 6 maanden te testen. Kittens kunnen antilichamen hebben en hierdoor positief testen, terwijl ze de ziekte niet hebben. Daarom testen wij enkel volwassen katten, tenzij de kitten verdachte klachten heeft.

Wat is de behandeling?

Helaas is er is op dit moment geen behandeling die een FeLV infectie volledig bestrijdt. De behandeling richt zich daarom op het behouden van een goede levenskwaliteit. Ook wordt geprobeerd de gevolgen van de infectie, zoals een verminderd afweersysteem, bloedarmoede en kanker, zoveel mogelijk tegen te gaan.

Belangrijk is dat een kat met Felv geïsoleerd wordt, of samenwoont met andere katten die besmet zijn met Felv.

Er bestaat een vaccinatie tegen FeLV, alleen is deze niet volledig werkzaam.

Voorbeeld negatieve test FIV / FelV

9558b92c-132e-4bcf-91ef-9806926a7e41.jpg
bottom of page